Intretinerea rulourilor de gazon

Intretinerea rulourilor de gazon

Intretinerea gazonuluiintretinere-rulouri-gazon.jpg

Tunderea se face saptamanal, cu cutite ascutite si curatate, la viteza mare, in perioada calda, de crestere, inaltime 3-5 cm, fara ca gazonul sa fie prea umed. Nu se reduce mai mult de o treime din inaltimea firelor, la o tundere. Tratamentele si fertilizarile se fac dupa tunderi. Verificati calitatea tunderii, sa nu se franjureze firele, pentru a preveni aparitia bolilor gazonului.

Fertilizarea se face din aprilie pana in septembrie , cu granule NPK + Me (cf. specificatiilor produselor), dupa tundere.

Vara, tratamentele antifungice si antibacteriene se aplica la montaj (fara fertilizare) si se repeta la o saptamana, daca e necesar. Ulterior montajului, gazonul se trateaza impotriva bolilor si daunatorilor in functie de probleme, imediat ce sunt observate, pana la disparitia acestora.

Scarificarea, greblarea, aerarea, suprainsamantarea sunt de asemenea necesare pentru un gazon de calitate. Aceste lucrari sunt recomandate de facut in fiecare primavara la iceput de sezon. Dupa circa 8 ani poate fi necesara inlocuirea cu alte rulouri, din cauza imbatranirii naturale.

Irigarea este indispensabila dupa montaj si in toata perioada calda (circa 5- 10L/ m2/ 24 ore), de preferat cu sistem automat de irigare, asigurand necesarul optim, completand local, evitand baltirea.

Tratamentele se fac preventiv si curativ, cuprind combaterea bolilor (mucegai, bacterii) si a daunatorilor (insecte, viermi etc.). Orice problema trebuie tratata imediat dupa aparitie (boli, daunatori etc.)