Tavalugirea gazonului

Tavalugirea gazonului

Tavalugirea gazonului

Cand este efectuata de un ingrijitor profesionist, operatia de tavalugire da randament bun deoarece consolideaza suprafata gazonului, ii da un aspect atractiv. In schimb efectuarea tavalugirii de catre o persoana necunoscatoare face mai mult rau decat bine.

tavalugire-gazon

Rolul tavalugirii este de a consolida suprafata unui gazon neted. Este total gresit utilizarea tavalugului pentru netezirea ridicaturilor. Primavara tavalugirea are un rol important deoarece reconsolideaza gazonul. Daca aveti o masina de tuns iarba cu tavalug nu va ramane de facut decat sa cositi iarba.

Daca nu aveti un cilindru de tavalugire instalat pe masina de tuns iarba atunci trebuie sa efectuati operatia manual. Alegeti o zi cand gazonul este uscat si solul umed.

Rolul tavalugirii este de a consolida suprafata unui gazon neted. Este total gresit utilizarea tavalugului pentru netezirea ridicaturilor. Primavara tavalugirea are un rol important deoarece reconsolideaza gazonul. Daca aveti o masina de tuns iarba cu tavalug nu va ramane de facut decat sa cositi iarba. Ideea de baza privind aeratia este simpla. Gaurile sau gurile de incarcare se realizeaza pentru ca aerul si apa sa poata patrunde in sol. Aceasta definitie este probabil cel mai simplu lucru despre aeratie. Aeratia este o operatie dificil de realizat corect pe suprafete extinse si nu este usor sa decidem cand este necesara si sa alegem echipamentele adecvate.

Aerarea gazonului

aerare-gazon

Scopul de baza in conducerea aerului prin canalele rezultate prin lucrarea de aerare este de a patrunde prin stratul compact care apare la o adancime de 5-8 cm. Acest strat nu este dintotdeauna acolo, el se formeaza atunci cand particulele solului se compacteaza datorita traficului intens. Acest strat compact va afecta in mod negativ gazonul si de aceea trebuie perforat respectiv aerat.

"Perforarea" sau aerarea consta in introducerea unor tije solide sau goale la interior in suprafata gazonului la o adancime de minim 7,5 cm. In urma efectuarii acestei operatii are loc un schimb al aerului. Oxigenul din aer, element vital pentru cresterea radacini, ia locul dioxidului de carbon din sol. Este mai mult decat un schimb de aer, apa poate acum ajunge adanc la radacina si asta este important atat in timpul verii cat si iarna.

Regula este de a aera gazonul doar cand compactarea este evidenta, lucrare care se efectueaza toamna devreme odata pe an daca se foloseste furca de gradina si nu mai mult de odata la trei ani daca folosesti un aerator cu perforare adanca.Daca nu aveti un cilindru de tavalugire instalat pe masina de tuns iarba atunci trebuie sa efectuati operatia manual. Alegeti o zi cand gazonul este uscat si solul umed.